Практичні аспекти створення інтерфейсу користувача віддаленої лабораторії електроніки - Велігорський, Богдан; Байда, Владислав; Хоменко, Максим (Технічні науки та технології, 2025)
Розвиток світу інформаційних технологій дає можливість віддалено вирішувати велику кількість задач: замовляти їжу, читати книги, насолоджуватися творами мистецтва. Це ж саме стосується і навчального процесу. Для вивчення практичної частини різних дисциплін, у тому числі силової електроніки, коли аудиторні заняття неможливі або становлять ризик, у пригоді стають віддалені лабораторії. Вони допомагають здобувачам освіти, які живуть у місцях масового поширення хвороб та військових конфліктів, адже для навчання в цьому випадку потрібні лише пристрої з доступом до Інтернету та сам стабільний Інтернет. Однак завжди актуальною є проблема якості та корисності таких технологій, яка багато в чому залежить від реалізованого інтерфейсу користувача. Саме тому велику увагу при розробці слід приділяти інтерфейсу користувача віддалених лабораторій, у тому числі пов’язаних із силовою електронікою. Детальне дослідження цієї теми забезпечить краще врахування досвіду використання та кращі відгуки від студентів. Крім того, це спростить процес майбутнього впровадження віддалених лабораторій. Актуальні дослідження щодо впровадження віддалених лабораторій показали, що мало уваги приділяється конкретним елементам інтерфейсу користувача, які використовуються у відповідних системах, та обґрунтуванню вибору елементів. Метою цієї статті є висвітлення проблем, які можуть виникнути під час впровадження інтерфейсу користувача віддалених лабораторій силової електроніки, та запропонування практичних аспектів його спрощення на основі реальної системи. За результатами проведених досліджень запропоновано декомпозицію інтерфейсу користувача на фронтенд-підсистеми з використанням односторінкових вебзастосунків для клієнтської частини. Дано пояснення елементів для розмітки сторінки дистанційної лабораторії силової електроніки та зовнішнього вигляду сторінки, включаючи різні панелі, графіки, кнопки, перемикачі тощо. У цій роботі на реальному прикладі продемонстровано загальний підхід до створення інтерфейсу користувача віддаленої лабораторії силової електроніки. Наведено проблеми, які можуть виникнути. Представлені матеріали можуть бути використані для більш спрощення розробки майбутніх систем віддалених лабораторій.