Зниження впливу шкідливих антропогенних факторів на людину шляхом розробки раціону харчування в умовах забруднення ґрунту відходами війни - Буяльська, Наталія; Денисова, Наталя; Кузін, Антон (Технічні науки та технології, 2025)
У роботі проведено оцінювання забруднення земель на територіях, які зазнають забруднення внаслідок війни в Україні. Розроблено приклад денного збалансованого раціону харчування для населення, яке проживає на забруднених територіях. Він заснований на доступних і традиційних для населення продуктах харчування, що дозволяють не лише забезпечувати організм необхідними нутрієнтами, а і сприяти протидії токсичним речовинам шляхом зниження їх засвоєння та прискорення природного виведення. Запропоновані схеми приготування традиційних страв для підприємств громадського харчування, які можуть бути використані на територіях із забрудненими ґрунтами.