Принцип інверсії в структурній організації і еволюції електромеханічних перетворювачів енергії - Шинкаренко, Василь; Шиманська, Анна; Котлярова, Вікторія (Технічні науки та технології, 2025)
Проаналізовано фундаментальність принципу інверсії, який є предметом міждисциплінарних досліджень. Акцентується увага на необхідність системного аналізу видів і прояву інверсії в структурній організації і функціонуванні електромеханічних об’єктів. За результатами аналізу генетичних програм структуроутворення і постановки еволюційних експериментів визначено структуру основних видів інверсії і запропоновано їх класифікацію. Вперше аналізується генетична природа й особливості прояву топологічної інверсії хромосомного рівня. Показано, що область існування довільних видів інверсії визначається їхніми макрогенетичними програмами. Аналізується генетична природа інваріантних інформаційних зв’язків хромосомної, електромагнітної, просторової, динамічної інверсій та їх комбінаторних варіантів, з періодичною структурою генетичної класифікації (породжувальної системи) первинних джерел електромагнітного поля. На конкретних прикладах показано, що кожен вид інверсії визначає принципи структуроутворення і структурну еволюцію відповідних функціональних класів електромеханічних об’єктів. Аналізується структурний потенціал інверсних видів-близнюків, який розглядається як потенційне джерело структуроутворення і технічних інновацій. Розглянуто умови порушення інверсії видів енергії в окремих функціональних класах електромеханічних систем технологічного призначення.