Параметри перерізу зрізу під час фінішного точіння різцями, що працюють за косокутною схемою різання - Манохін, Андрій; Клименко, Сергій; Клименко, Сергій (Технічні науки та технології, 2025)
Наведено результати досліджень форми та розмірів перерізів зрізу, що мають місце у процесі фінішного точіння різцями з прямолінійною, увігнутою та випуклою різальними кромками, які працюють за косокутною схемою різання. З врахуванням того, що переріз зрізу обмежений різальною кромкою та лініями перетину основної площини інструменту з поверхнею, обробленою на попередньому оберті виробу (однопорожнинний гіперболоїд обертання) та ще необробленою поверхнею (циліндр) виробу, запропонований алгоритм розрахунку показників перерізу зрізу. Показано, що співвідношення довжини активної частини різальної кромки різця до середньої товщини зрізу знижується при збільшенні кута нахилу різальної кромки, однак для інструментів з прямолінійною та увігнутою різальними кромками така зміна має значно інтенсивніший характер при λ < 20⁰, а для різця з випуклою різальною кромкою – при λ > 20⁰. Найбільшу шорсткість на обробленій поверхні формує різець з випуклою різальною кромкою, а за рахунок зміни прямолінійної різальної кромки на увігнуту можливо значно зменшити висоту мікронерівностей на обробленій поверхні.