Вплив режимів різання на стійкість різального інструменту при свердлінні вуглепластику - Іванченко, Ілля; Кореньков, Володимир; Лашина, Юлія; Мельник, Олена; Лапач, Сергій (Технічні науки та технології, 2025)
При виготовленні виробів із вуглепластиків однією з найпоширеніших операцій оброблення різанням є свердління отворів. Цей процес супроводжується інтенсивним зносом різального інструменту та специфічними дефектами отворів. У роботі представлено результати дослідження впливу режимів різання та геометричних параметрів свердла на кількість придатних отворів при свердлінні спіральними свердлами зі швидкорізальної сталі. Якість отворів оцінювалась за допомогою світло-оптичної мікроскопії, за критерій якості прийнято значення коефіцієнта розшарування. Робастний план експерименту побудовано на основі псевдовипадкових ЛПτ-чисел. Регресійна модель та її статистичні характеристики отримані за допомогою програмного забезпечення ПРІАМ. Аналіз отриманої моделі, маргінальних рівнянь регресії та маргінальних поверхонь відгуку дозволив сформулювати рекомендації щодо вибору режимів різання. Встановлено, що для заданих умов найбільшу кількість придатних отворів можна отримати при частоті обертання шпинделя 1050 об/хв та подачі 0,17 мм/об – це твердження справедливе для всіх досліджуваних діаметрів свердел (2 мм, 2,5 мм, 3 мм, 4 мм) та для обох варіантів кута при вершині свердла (90°, 118°), при цьому свердла з кутом заточування 118° демонструють кращі результати.