Моделювання та аналіз несправностей та затримок громадського транспорту з використанням баєсових мереж довіри й генеративного ШІ - Зетченко, Владислав; Задорожній, Артем (Технічні науки та технології, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблемі управління перевантаженістю у системах громадського транспорту. Наразі фіксується зростання міського населення та збільшення навантаження на транспортну інфраструктуру, що підкреслює важливість забезпечення ефективного управління для підвищення комфорту пасажирів та зменшення операційних витрат. Стаття аналізує останні дослідження в цій області, які використовують різні підходи, такі як ймовірнісні моделі, генеративні змагальні мережі (GAN) та методи оптимізації. Представлений у статті підхід ґрунтується на інтеграції баєсових мереж довіри для моделювання складних залежностей між факторами переванта-ження та генеративного ШІ для симуляції сценаріїв та оптимізації управління. Наведені результати дослідження, які включають аналіз реальних даних за період 2015–2018 рр., демонструють ефективність запропонованого методу в прогнозуванні та запобіганні перевантаженості. Стаття має науково-практичний характер та пропонує новий інструмент для планувальників міського транспорту.