Методи первинної обробки даних у системах ідентифікації користувачів на основі клавіатурного почерка - Коваленко, Сергій; Красножон, Олексій (Технічні науки та технології, 2025)
Запропонована стаття є оглядовою, її присвячено дослідженню існуючих методів ідентифікації користувачів на основі клавіатурного почерку, зокрема таких, як методи динамічного аналізу тривалості натискання клавіш, статистичні моделі розпізнавання шаблонів набору тексту та нейромережеві підходи до класифікації користувачів. Методи динамічного аналізу тривалості натискання клавіш базуються на вимірюванні часових характеристик набору тексту, таких як середній інтервал між натисканнями та утриманням клавіш. Ці параметри є унікальними для кожного користувача та можуть використовуватися для автентифікації. Статистичні моделі розпізнавання шаблонів набору тексту дозволяють аналізувати комбінації символів, які вводяться з певною швидкістю та послідовністю. Використання таких моделей дає змогу виявляти закономірності у введенні тексту, що допомагає у верифікації користувача. Нейромережеві підходи до класифікації користувачів використовують глибоке навчання для обробки великих обсягів даних про клавіатурний почерк. Ці методи дозволяють створювати складні багаторівневі моделі для аналізу поведінкових характеристик набору тексту, що підвищує точність ідентифікації. Використання методів динамічного аналізу, статистичних моделей і нейромережевих алгоритмів може значно підвищити рівень безпеки користувачів, знизити ризики несанкціонованого доступу та забезпечити надійну ідентифікацію в інформаційних системах.