Причини дестабілізації процесу електрошлакового наплавлення у стаціонарному струмопідвідному кристалізаторі - Соловйов, Володимир; Романова, Ірина (Технічні науки та технології, 2025)
Розглянуто процес електрошлакового наплавлення у струмопідвідному кристалізаторі стаціонарного типу зі схемою під’єднання до джерела живлення, при якій клема живлення струмопідвідної секції кристалізатора з’єд-нана з клемою піддону. Таке під’єднання кристалізатора до джерела живлення забезпечує високу продуктивність процесу наплавлення. Однак навіть за підтримки постійної швидкості подачі електрода у шлакову ванну спостерігаються значні коливання струму електрода. Амплітуда цих коливань досягає майже 50 % максимального значення струму з періодичністю 10–25 с. Це свідчить про суттєві коливання температури шлакової ванни у процесі наплавлення. Такі коливання можуть призвести до небажаних змін фізико-механічних і структурних властивостей наплавленого металу. Проаналізовано причини виникнення подібних коливань. Наводяться способи їх зменшення та підвищення стабільності процесу наплавлення.