Метод багаторівневого аналізу цифрових слідів в інформаційно-освітніх системах - Лахно, Мирослав (Технічні науки та технології, 2025)
Запропоновано багаторівневий метод аналізу цифрових слідів користувачів інформаційно-освітніх систем з метою збільшення рівня інформаційної безпеки. Метод поєднує кластеризацію поведінкових профілів користувачів, баєсівське ймовірнісне моделювання та алгоритм машинного навчання XGBoost з акцентом на експоненціальне зважування якості кластеризації. Реалізована на Python система забезпечує виявлення ризиків та підтримку прийняття рішень щодо безпечного доступу до ресурсів інформаційно-освітніх систем закладів вищої освіти.