Перехід України від Балтійської системи висот до Європейської вертикальної референцної системи у контексті євроінтеграційних процесів та модернізації національної геодезичної інфраструктури - Гера , Оксана (Технічні науки та технології, 2026)
Праця присвячена заміні застарілого радянського еталона 1977 року на висотну основу, якою послуговуються у країнах ЄС. Об’єктом дослідження є реформування вітчизняної координатної системи відповідно до вимог директиви INSPIRE. Викладено аналіз різних видів систем висот, описано недоліки БСВ-77 та позитивні кейси Польщі й держав Балтії у процесах переходу до EVRS. Висвітлено розробку актуальної моделі квазігеоїда УКГ2025 та перелік інженерно-геодезичних робіт, виконаних у 2007-2025 роках у межах підготовки до зміни системи висот. Встановлено, що впровадження нових норм дозволить модернізувати геодезичну інфраструктуру, а також точно проєктувати спільні транскордонні логістичні об’єкти.