Інструментарій для створення цифрових двійників металообробних верстатів - Сапон, Сергій; Фролов, Володимир; Приходько, Василь; Драчук, Олеся (Технічні науки та технології, 2026)
У статті проведено комплексний аналіз сучасного інструментарію створення цифрових двійників металообробних верстатів у контексті розвитку кіберфізичних виробничих систем та концепції Smart Manufacturing. Розглянуто еволюцію підходів до моделювання – від фізично-орієнтованих і дані-орієнтованих до гібридних методів, що поєднують переваги обох парадигм. Систематизовано архітектури цифрових двійників відповідно до стандарту ISO 23247, визначено ключові етапи їх створення, включаючи інтеграцію датчиків, обробку даних, побудову моделей та синхронізацію з фізичним об’єктом. Проаналізовано роль IIoT, Edge/Cloud-обчислень і промислових протоколів (OPC UA, MTConnect) у забезпеченні інтероперабельності різнорідного обладнання. Обґрунтовано перспективність когнітивних цифрових двійників та їх вплив на підвищення ефективності, надійності й адаптивності технологічного обладнання.