Розрахунок приведеного тиску прямого видавлювання деталей з конічною порожниною енергетичним методом балансу потужностей - Грановський , Антон; Левченко, Володимир; Станков , Віталій; Марков, Олег (Технічні науки та технології, 2026)
Побудовано розрахункову схему прямого видавлювання деталей з конічною порожниною на основі енергетичного методу балансу потужностей. Для трьох кінематично-елементарних зон визначено кінематично можливі поля швидкостей, інтенсивності швидкостей деформації та складові потужностей. Для зони формоутворення порівняно верхню оцінку потужності сил пластичного деформування за нерівністю Коші–Буняковського та лінеаризовану оцінку. Показано, що частка зсувної складової становить 0,3…11 %, а лінеаризований варіант забезпечує меншу середню абсолютну похибку визначення сили порівняно з методом скінченних елементів: 6,4 % проти 23,8 % для оцінки Коші–Буняковського. Отримані залежності можуть бути використані для інженерного оцінювання силового режиму процесу.