Особливості геодезичних робіт під час будівництва гідроелектростанцій - Кухар , Максим; Горошанський , Тимур (Технічні науки та технології, 2026)
Метою дослідження є визначення та наукове обґрунтування особливостей геодезичного забезпечення на різних етапах будівництва та експлуатації гідроелектростанцій (ГЕС) в Україні із застосуванням сучасних технологій. Методологічна основа роботи базується на комплексному аналізі класичних геодезичних вишукувань при будівництві ГЕС, нормативно-правової бази та аналізі геодезичного обладнання. У роботі деталізовано структуру будівництва ГЕС та визначено специфічні вимоги до геодезичної основи, щодо чого було розглянуто методи тріангуляції та нівелювання як основу для створення високоточних планово-висотних мереж, також обґрунтовано застосування пунктів із примусовим центруванням приладів. Для верифікації ефективності сучасного інструментарію проведено аналіз застосування електронного тахеометра Leica Nova MS60 та наземного лазерного сканера Faro Focus 3D 120, до того ж було аргументовано, що інтеграція GNSS-технологій у тахеометричні вимірювання дозволяє спростити процес польових робіт за рахунок оптимізації прив’язки приладу. Також, аналіз показав, що використання наземного лазерного сканування забезпечує створення 3D-моделей об’єктів, що є критично важливим для контролю геометрії складних вузлів та оцінки ступеня руйнувань інфраструктури в сучасних умовах за рахунок збору надлишкових даних. На основі отриманих результатів сформовано теоретичну базу, яка дозволить розпочати виконання практичних геодезичних робіт на ГЕС, а також продемонстровано переваги автоматизованого збору даних для забезпечення моніторингу гідротехнічних споруд та для відновлення зруйнованих об’єктів енергетики. Загалом, практична значущість дослідження полягає в удосконаленні методик геодезичного супроводу складних інженерних споруд, що дозволяє підвищити точність вимірювань, мінімізувати вплив помилок через людський фактор та забезпечити моніторинг деформаційних процесів у режимі реального часу.