ТЕОРЕТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ АДСОРБЦІЙНОЇ ЗДАТНОСТІ ОРГАНІЧНИХ СПОЛУК ЕКСТРАКТУ ВІДХОДІВ ПЕРЕРОБКИ ВИНОГРАДУ - Воробйова, В. І.; Чигиринець, О. Е.; Скиба, М. І. (Технічні науки та технології, 2016)
Методом газової хромато-мас-спектрометрії визначено компонентний склад летких фракцій ізопропанольного екстракту грон винограду (Vítis). Встановлено, що їх основними інгредієнтами є альдегіди та терпенові сполуки. На основі квантово-хімічних розрахунків проведено прогнозне оцінювання адсорбційної здатності основних компонентів екстракту: бензойного, коричного та бузкового альдегідів та терпенових сполук – неролу та ліналоолу. За допомогою програми HyperChem7.00 розраховано електронні параметри: енергія вищої зайнятої вакантної орбіталі (Е ВЗМО), енергія нижчої вакантної молекулярної орбіталі (Е НВМО), енергія щілини (Δe) та ін. Виявлено, що всі досліджувані молекули мають здатність бути донорами електронів при адсорбції на поверхні заліза, мають низькі значення енергії щілини та електронегативності, що вказує на їх високу реакційну здатність, З’ясовано, що всі досліджувані сполуки мають високі нуклеофільні властивості за рахунок низького значення індексу електрофільності.