ВЗАЄМОПЕРЕТВОРЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ЦЕНТРІВ У ДОМІШКОВИХ ЛУЖНОГАЛОЇДНИХ КРИСТАЛАХ - Ковтун, Анатолий Алексеевич; Дымерец, Андрей Виталиевич (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. В даний час зберігання інформації є дуже важливим завданням. Таким чином, новий спосіб запису великих обсягів інформації при використанні мінімальних розмірів сховища буде актуальним. Постановка проблеми. Дослідити можливість запису інформації в кристалах KCl + LiCl, а також механізм дозволяє робити це. Аналіз останніх досліджень і публікацій. В роботі Барана М.М. та ін. «Подвійний електронно-ядерний резонанс А-центрів в змішаних кристалах KCl + LiCl» методом ДЕЯР підтверджена модель FA-центру, однак кінетика взаємоперетворення ܨ ⇄ ܨ ஺ вивчена недостатньо. Частини проблеми, які вимагають дослідження. Теоретично зрозумілий механізм запису інформації при перетворенні електронних центрів ܨ ⇄ ܨ ஺ методом використання тунельного ефекту, проте в реальності він ще не реалізований. Постановка завдання. Експериментально і теоретично дослідити кінетику взаємного перетворення електронних центрів ܨ ⇄ ܨ ஺ в кристалах KCl з домішкою іонів Li +. У процесі дослідження необхідно показати механізм перетворення Ф-центрів в FA-центри, а також практичне використання його для запису інформації. Виклад основного матеріалу. Проведено експериментальні та теоретичні дослідження кінетики фотоперетворення ܨ ⇄ ܨ ஺ в кристалах KCl + 1 мол.% LiCl в шихті. Показано, що механізм перетворення F- центрів в FA-центри полягають в тому, що при висвітленні кристалів світлом F- центри переходять в збуджений стан і віддають електрони в зону провідності в результаті електронфононної взаємодії. За час життя електронів в зоні провідності вільні галоїдні вакансії внаслідок дифузії стабілізуються іонами домішки. Потім, приєднуючи електрони, стабілізовані галоїдні вакансії перетворюються в ФА-центри. Показано, що в опромінених рентген-променями (γ-променями) кристалах заповнення сусідніх галоїдних вакансій туннелірованням електронів порушених F-центрів відбувається тільки частково. Пропонується використовувати тунельний ефект для запису інформації сфокусованим променем від квантового генератора світла. Прати записану інформацію можна разфокусированим світловим пучком. Висновки щодо статті. Пропонується механізм перетворення F - центрів в FA - центри в іонних кристалах KCl з домішкою катіонів Li +, а також кінетика цього перетворення. Цей механізм пропонується використовувати для запису інформації.