РЕСУРСООЩАДНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ДЕТАЛЕЙ МАШИН - Pilipenko, Oleg (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. Більшість машин потребує вдосконалення їхніх приводів для зниження матеріаломісткості та енергоспоживання під час розгону і гальмування приводних деталей. На виготовлення таких деталей приводів, як шестерні, зірочки, ланцюги, витрачається третина і більше трудовитрат, необхідних для виробництва механізмів і машин. Тому є актуальною проблема зниження матеріаломісткості та енергоспоживання приводів застосуванням полімерних композитів для виробництва деталей машин. Постановка проблеми. Розробка і освоєння технологічних процесів по зниженню матеріаломісткості та енергопоспоживання приводів машин шляхом застосування полімерних матеріалів замість металевих. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Ефективність застосування полімерних композитів для виготовлення полімерних деталей машин продемонстрована наявним досвідом експлуатації приводів, оснащених такими деталями, як за рубежем, так і у вітчизняному машинобудуванні. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Філософія конструювання і технології виготовлення полімерних деталей машин на конкретних прикладах розроблених конструкцій. Мета статті. Розгляд розроблених і виготовлених типів зірочок, шестерен і ланцюгів з полімерних композитів з погляду їх конструювання і технології виготовлення. Виклад основного матеріалу. Розглянуті деталі машин, які розроблені і виробляються за ресурсоощадними технологіями для машинобудування, і можуть бути застосовані в ланцюгових та зубчастих приводах, що є частиною механізмів роботів, поліграфічних, текстильних, харчопереробних та інших машин. Дані деякі типи полімерних і металополімерних ланцюгів, зірочок, шестерен. Представлені інтегровані конструкції, виготовлення та функціонування деталей машин з полімерних композитів. Висновки відповідно до статті. Застосування інтегрованих конструкцій полімерних деталей машин і їх виробництво за одну технологічну операцію литвом під тиском на термопластавтоматах дає можливість кардинально (в рази, а не на відсотки) знизити трудомісткість виробництва деталей машин, отримуючи при цьому ряд переваг конструктивного, технологічного та експлуатаційного характеру.