ВИСІВ ПРОРОЩЕНОГО НАСІННЯ ОВОЧЕВИХ КУЛЬТУР ЗА ДОПОМОГОЮ ГІДРОСІВАЛКИ - Deyneka, Stanislav (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. У статті розглянуто проблему отримання раннього врожаю овочевих культур, без додаткового застосування гербіцидів та інших хімічних засобів, оскільки все це зменшує поживну цінність і користь ранніх овочів. Транспортування овочів з південних областей потребує додаткових витрат, що впливає на ціну ранньої продукції. Постановка проблеми. З метою підвищення якості овочів, а також зменшення часу появи дружніх сходів, отримання ранньої продукції, запропоновано посів пророщеним насінням з використанням гідросівалки. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Розробленню висівного апарату для висіву пророщеного насіння присвячені наукові дослідження Г. М. Черкащенко, В. І. Дешко, О. О. Коновал, Л. І. Кузьменко, Д. А. Ящук, М. Ф. Ольховський, М. В. Бакум, Ю. О. Манчиський, О. Д. Клімчук, В. Б. Бойко, Є. В. Труфляк, Д. С. Яркін та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Однак запропоновані конструкції висівних апаратів не підходять для висіву пророщеного легковагового насіння овочевих культур, оскільки наявність крохмалю в шкірці насіння при контакті з водою, призводить до налипання насіння на деталях висівного апарату. Це призводить до травмування насіння і його паростків при висіві, низькій польовій схожості і, як наслідок, до неефективності використання висівних апаратів. Постановка завдання. Описати будову сконструйованої гідросівалки, її технічні характеристики та принцип роботи. Подати результати дослідження щодо визначення впливу концентрації пророщеного насіння овочевих культур у робочих ємностях на рівномірність висіву. Викдад основного матеріалу. Розроблена конструкція гідросівалки, в якій проходить процес підготовки насіння до висіву та дозований висів насіння аерогідравлічним способом разом з рідиною без пошкодження паростків. У статті розглянуто будову гідросівалки та принцип її роботи. Запропонована гідросівалка особливо ефективна при застосуванні висіву зволоженого та пророщеного насіння на присадибних, дачних ділянках, у теплицях при вирощуванні овочевих культур та лікарських рослин і є багатофункціональною. Вона може бути використана для поливу безпосередньо культури в рядку малою дозою води або підживлюючим розчином. Розроблена гідросівалка дозволяє також здійснювати передпосівну підготовку насіння – здійснювати процес аерування (барботування) насіння. Надані результати дослідження щодо визначення впливу концентрації пророщеного насіння овочевих культур у робочих ємностях на рівномірність висіву. Висновки відповідно до статті. Використання гідросівалки дозволяє створити нормальні умови для проростання насіння і отримання сходів в стислі терміни, що являється важливою задачею в технології вирощування ранніх овочів. Бо інакше знижується показник польової схожості насіння, не забезпечується необхідна густота рослин, знижується вихід стандартної продукції. Проведені попередні дослідження гідросівалки показали, що її використання не тільки зменшує термін між процесом висіву та появою сходів, а і сприяє суттєвій економії насіння. Це є дуже важливим в сучасних економічних умовах, коли насіння овочевих культур є досить дорогим.