ДОСВІД ЗАКРІПЛЕННЯ СЛАБКОЇ ОСНОВИ ФУНДАМЕНТУ ВЕРТИКАЛЬНИМИ ҐРУНТОЦЕМЕНТНИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ З ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНОЛОГІЇ ҐРУНТОЗМІШУВАННЯ - Kornienko, Mykola; Zhuk, Veronika (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. Більшість будівельних майданчиків в Україні мають ґрунтові умови, створені слабкими ґрунтами. Постійне прагнення до економії інженерних рішень потребує використання нових конструктивних рішень при будівництві на слабких ґрунтах. Постановка проблеми. Останніми часом популярність набуває новий спосіб закріплення фундаменту за допомогою технології ґрунтозмішування. У процесі буріння відбувається руйнування природного ґрунту й перемішування з цементним розчином. У результаті твердіння суміші утворюється твердий ґрунтоцементний елемент. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Раніше виконувалися в лабораторних умовах дослідження міцності ґрунтоцементних вертикальних елементів залежно від вмісту цементу, співвідношення «ґрунт–цемент», водноцементного співвідношення в суміші, властивостей глинисто-цементних добавок. Для попередньої оцінки ефективності закріплення фундаменту з використанням технології ґрунтозмішування було виконано числове моделювання. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Використання слабких ґрунтів як основи фундаментів будівель та споруд має розглядатися з урахуванням можливого руйнування їхньої структури та розвитку неоднорідної деформації. Постановка завдання. Виконати оцінювання ефективності закріплення фундаментів будівлі на прикладі реального будівельного майданчика. Виклад основного матеріалу. На практиці закріплення основи виконувалося на будівельному майданчику в м. Києві. У статті представлені досвідні дані про закріплення слабкого ґрунту основи фундаментів. Зміцнення основи виконувалося вертикальними ґрунтоцементними елементами з використанням технології ґрунтозмішування. Висновки відповідно до статті. При призначенні конструктивних рішень при будівництві на слабких ґрунтах необхідно глибоко вивчати властивості ґрунтів з урахуванням їх змін у перспективі та внаслідок можливого закріплення, а також контролювати ефективність застосованих заходів за допомогою моніторингу. Застосування технології фіксації основи на експериментальному майданчику дало змогу знизити вартість фундаментних конструкцій до 20 %.