ПРОЕКТУВАННЯ МОДУЛЯ ДЛЯ СКЛАДАННЯ КОРОБКИ ПЕРЕДАЧ - Janos, Rudolf; Baňasová, Antónia (Технічні науки та технології, 2021)
Актуальність теми дослідження. Автоматизація – це наступний крок у підвищенні продуктивності та ефективності. Вона являє собою автономне управління цілою системою, а також процесами складання та виготовлення, що повністю усуває людський фактор від робочого процесу. Постановка проблеми. Сьогодні роботи та маніпулятори є автономними. Автоматизовані системи зустрічаються практично в усіх галузях промисловості. Вони є необхідною частиною виробничого обладнання, однак їх також можна знайти в непромислових сферах. Їхній динамічний розвиток розповсюджується і на сервісну робототехніку. Щодо своєї продуктивності, вони досягли високого рівня, але їхній розвиток постійно розширюється шляхом вдосконалення їх підсистем, впровадження нових функціональних принципів або модернізації компонентів і елементів, що використовуються в конструкції таких механізмів. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Щоб задовольнити вимоги автоматизованих модулів, вони поступово вводилися в гнучкі виробничі системи. Це системи, що складаються з комп'ютерів і з'єднані за допомогою блоків керування. Вони характеризуються складністю, гнучкістю і передусім множинністю елементів. Такі гнучкі системи базуються на модульності та складаються з окремих модулів та підсистем, які можуть бути адаптовані за потребою. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Проектування автоматизованих роботизованих робочих місць, засноване на інтенсивному розвитку функціональних і особливо кінематичних структур робочого місця загалом. Постановка завдання. До якого рівня можлива механізація чи автоматизація робочого процесу, залежить також і від рівня розвитку використовуваного обладнання. На сучасній стадії розвитку проектування автоматичного пристрою також є автоматизованим. Виклад основного матеріалу. Cтаття сфокусована на проектуванні маніпулятора, основним завданням якого є виконати складання. Аналіз завдання ілюструє принципову модель рішення, що також є відправною точкою для розробки універсального маніпулятора. Поточні вимоги практичного застосування роботизованих технологій викликали підвищені вимоги до їхніх функцій, характеристик і параметрів, які не завжди можна охопити традиційним підходом до їх проектування та конструювання. Висновки відповідно до статті. У цій статті більш детально описані знання і розподіл запропонованих пристроїв і механізмів, що забезпечує початкове розуміння конструкції. Аналізуючи проблему і визначаючи необхідні параметри, була розроблена конструкція маніпулятора. Програмне забезпечення дизайну Festo також допомогло зробити правильний вибір.