АВТОМОБІЛЬ ІЗ ПНЕВМАТИЧНИМ ДВИГУНОМ - Marcinko, Peter; Hajduk, Mikuláš; Palko, Maroš (Технічні науки та технології, 2021)
Актуальність теми дослідження. У наш час набувають поширення альтернативні двигуни на джерелах палива, які не забруднюють довкілля. Існує велика кількість різновидів двигунів на альтернативних джерелах палива, а також із гібридними установками. Постановка проблеми. Основною метою є проектування автомобіля, що працює на стисненому повітрі. Взято участь у змаганнях пневматичних автомобілів. При тому ж самому тиску в циліндрі цей автомобіль подолав більшу відстань, а в іншій досяг більш високої швидкості. Аналіз останніх досліджень і публікацій. За останні кілька років взято участь у десяти змаганнях Aventics з пневмомобілем. В цьому році був одинадцятий раз участі в змаганнях. Цей автомобіль фінішував першим у всіх категоріях. У галузі пневматичних систем опубліковано багато праць. Питання пневматичних двигунів є новим у Словаччині, представлений пневматичний транспортний засіб є одним із перших автомобілів із пневматичним приводом. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У цій статті основна увага приділяється аналізу запропонованого автомобіля з пневматичним приводом й деяких його елементів. Постановка завдання. Мета дослідження полягала в тому, щоб спроектувати і зібрати автомобіль із пневматичним приводом для участі у змаганнях пневмомобілів. Виклад основного матеріалу. Аналіз складається з основної інформації про турнір Aventics. Наведено опис автомобіля. Продовжено дослідження 3D-моделі рами автомобіля. Для цієї рами було виконано моделювання MKP-FEA. Представлено основну інформацію про пневматичний двигун і його деталі. Висновки відповідно до статті. У цій статті описано конструкцію, моделювання, параметри й основні частини пневматичного автомобіля. Конструкція пневматичного автомобіля спроектована за правилами Aventics. На основі цих правил була здійснена розробка автомобіля. Наступним кроком був аналіз рами, яка захищає пілота від дорожньо-транспортних пригод. Описано й пояснено один із варіантів моделювання. Деякі основні моменти були також пояснені. Результатом цього студентського проекту є автомобіль, який представлено в угорському місті Егер. Автомобіль брав участь у всіх категоріях, де загалом змагалися 51 команда з усього світу. Тільки 34 команди завершили технічний огляд. У категорії «довга дистанція» пневматичний автомобіль посів 15-е місце.