РОЗРОБКА КРИТЕРІЇВ ЗАХИСТУ ВІД КІБЕРЗАГРОЗ НА СОЦІАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ - Bazylevych, Volodymyr; Mekhed, Dmytro; Huriev, Volodymyr (Технічні науки та технології, 2021)
Актуальність теми дослідження. Питання створення системи захисту від кіберзагроз сьогодні стає нагальним. Постійно зростаюча кількість кібератак є цьому підтвердженням. Постановка проблеми. Більшість підприємств, особливо невеликих, не можуть собі дозволити утримання спеціалізованого відділу, або навіть аутсирсингову компанію для реалізації систем захисту. У такому контексті формулювання загальних критеріїв захисту може вирішити цю проблему. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Були розглянуті останні публікації у відкритому доступі, статистичні дані, звіти корпорацій. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Адаптування критеріїв захисту від кіберзагроз для соціального підприємства. Чи соціальні підприємства більш вразливі до кіберзагроз і якщо так, то чому? Які критерії більш важливі, а якими можна знехтувати? Постановка завдання. Розробити адаптовані критерії захисту від кіберзагроз, які можуть бути використані при створенні системи захисту на соціальному підприємстві. Виклад основного матеріалу. Проаналізовано типи та статистику кіберзагроз. Побудовано таблицю критеріїв, яка включає: фінансову цінність інформації, коефіцієнт цінності, подія, ймовірність настання події, кількість ресурсів, необхідних для забезпечення повної безпеки, тип пристрою зберігання інформації. Висновки відповідно до статті. Запропоновані критерії дозволяють створювати адаптовані та уніфіковані системи захисту від кібрзагроз.