ВИМІРЮВАННЯ ЗМІЩЕННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ДАТЧИКІВ ХОЛЛА - Kelemenová , Tatiana; Benedik , Ondrej (Технічні науки та технології, 2021)
Актуальність теми дослідження. Існує кілька принципів вимірювання зміщення. Датчик на основі ефекту Холла є одним із них. Датчик Холла має кілька переваг і існує необхідність визначити відповідні принципи застосування. Постановка проблеми. Вибрані датчики переміщення на основі ефекту Холла є недорогими, що є корисним для різних застосувань. Мета полягає у визначенні принципів та поведінки при використанні цих датчиків у різних режимах. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Датчики Холла працюють на ефекті, коли магнітна матриця впливає на вихідну напругу цих датчиків. Виникає проблема з визначенням відповідної конфігурації розташування цих датчиків. Це залежить від полярності й інтенсивності магнітного масиву. Крім того, важливим для цього застосування є розміщення датчика. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Основна проблема полягає у вираженні характеристики перетворення, яка залежить від постійного магніту, використаного в якості джерела для магнітної матриці. Немає ніяких правил і рекомендацій із використання цих датчиків як датчика зміщення. Питання також у надійності цих датчиків і мінімальній кількості вимірювань для забезпечення мінімальної неточності вимірювань і стабільності вимірюваних даних. Вимірювання цими датчиками на великих відстанях не досліджені, тому наступне дослідження буде зосереджене на цих питаннях. Постановка завдання. Метою є отримання корисного досвіду та рекомендацій щодо використання цих датчиків. Кілька датчиків також мають ефект гістерезису, що також є проблемою, і це паразитний ефект при вимірюваннях. Виклад основного матеріалу. Досліджено ефект Холла за коефіцієнтом вихідної напруги. Отже, це аналогові датчики з реакцією напруги на зміщення. Висновки. Вибрані досліджені датчики мають відмінні властивості для вимірювання зміщення. Вони потенційно підходять для дуже чутливого і точного вимірювання зміщення.