ВІДНОВЛЕННЯ ДЕРЕВ’ЯНИХ ПРИКРАС ФАСАДІВ СТАРОВИННИХ БУДИНКІВ ЧЕРНІГОВА - Бойко , Сергій; Іващенко , Станіслав; Єрошенко , Андрій (Технічні науки та технології, 2021)
Актуальність теми дослідження. Підвищення продуктивності і рівня автоматизації процесу виготовлення і відновлення елементів дерев’яної архітектури за допомогою сучасного прогресивного обладнання є одним з ефективних шляхів відродження історичних об’єктів дерев’яної архітектури в сучасних умовах. Постановка проблеми. Необхідність фізичного відновлення великої кількості елементів дерев’яного різьблення на фасадах історичних об’єктів потребує затрат ресурсів як матеріальних, так і людських. Тому розробка високотехнологічних способів відновлення дерев’яного різьблення на історичних фасадах будівель, які дозволяють зберегти ці ресурси, є актуальним завданням з погляду забезпечення високої ефективності процесів механічної обробки виробів із деревини та матеріалів на її основі. Аналіз досліджень і публікацій. Дерев’яні різьблення на фасадах будинків раніше виготовлялись вручну майстром. Більшість існуючої літератури й зазначені в ній рекомендації належать до ручних методів виготовлення декору фасадів, але зважаючи на велику кількість повторюваних елементів, вони є непродуктивними. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Нині є значна кількість прикладів і пропозицій відновлення цегляних фасадів історичних будівель. Робота з дерев’яними фасадами оздобленими різьбленням має свої особливості, які висвітлені не повною мірою і потребують надання практичних рекомендацій з урахуванням технічних можливостей сучасного обладнання. Метою статті є аналіз особливостей використання сучасного технологічного обладнання для виготовлення і відновлення елементів дерев’яної архітектури. Виклад основного матеріалу. Розглянуто технологію виготовлення дерев’яних елементів декору фасадів будинків за допомогою сучасних систем автоматизованого проєктування і верстатів з ЧПК. Проаналізовано вплив на характер обробки оброблюваних матеріалів, виду інструменту й режимів обробки. Висновки відповідно до статті. У межах участі у некомерційному проєкті «Дерев’яне мереживо Чернігова» було вперше використано верстати з ЧПК і сучасні системи автоматизованого проєктування для відновлення дерев’яної архітектури Чернігівщини. Проаналізовано вплив на характер обробки оброблюваних матеріалів, виду інструменту і режимів обробки.