ЗАДАЧА МАНІПУЛЯЦІЇ, РЕАЛІЗОВАНА ЗА ДОПОМОГОЮ ВАКУУМНОЇ ПРИСОСКИ - Tuleja, Peter; Джоббегі , Борис (Технічні науки та технології, 2021)
Актуальність теми дослідження. У цій статті розглянуто як технічні, так і економічні аспекти керування стисненим повітрям, яке є найбільш дорогим видом енергії, що використовується у виробничому секторі. Дуже важливо економити енергію як таку, не виключаючи і стиснене повітря. Постановка проблеми. Мета статті – дати вичерпне уявлення про вирішення завдання одностороннього захоплення за допомогою вакууму. У роботі надано рекомендації щодо їх вирішення з акцентом на шляхи для економії основної енергії – стисненого повітря. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Нині цій сфері приділяють велику увагу не тільки користувачі, що використовують стиснене повітря і вакуум, а й виробники техніки, що працюють із ними. Цим займаються практично всі великі виробники пневматичних компонентів. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У статті не приділяється увага виробництву й обробці стисненого повітря, а тільки його витраті на отримання вакууму. Також у розрахунках вказуються тільки основні взаємозв’язки, за якими досвідчений користувач знайде рішення своєї проблеми. Постановка завдання. Мета статті – представити результати досліджень у цій області та вказати можливості технічних процедур для вирішення проблеми застосування вакуумних захватних ефекторів із використанням активних вакуумних присосок. Виклад основного матеріалу. Матеріал, який став основою статті, складається як із загальних знань, що містяться в технічній літературі, так і з власного аналізу часткових даних, узагальнених у висновках. Висновки відповідно до статті. У висновках, зроблених у статті, надано рекомендації для вирішення комплексу завдань із проєктування вакуумних захватних ефекторів із присосками.