ЕВОЛЮЦІЯ СТАБІЛЬНОСТІ НАНОЧАСТИНОК Ag ТА Cu У ДИСПЕРСНИХ СИСТЕМАХ ОТРИМАНИХ МЕТОДОМ ФІЗИЧНОГО ОСАДЖЕННЯ У ВАКУУМІ - Горностай, Олексій (Технічні науки та технології, 2021)
Представлені технологічні варіанти отримання дисперсних систем з наночастинками срібла та міді за допомогою методу електронно-променевого осадження (EB-PVD) з направленим парового потоку на поверхню рідких матриць-носіїв. Досліджено морфологію, розміри, структури і стабільність у часі наночастинок срібла і міді в отриманих дисперсних системах. Представлені приклади стабільності композитів на основі гліцерину, політетра-гідрофурану, олій синтетичного та рослинного походження з наночастинками металів розміром 15…52 нм. Стабільність дисперсних систем була покращена шляхом використання дисперсних систем на основі матриць із низькою температурою кристалізації. Застосування мономерів з низькою температурою кристалізації може стати альтернативою для додаткового використання поверхнево активних речовин, що спрощує процес зберігання наночастинок і розширює сферу їх застосування.