ЗАЛЕЖНІСТЬ СТАТИЧНОЇ МІЦНОСТІ КРУПНИХ КРИСТАЛІВ СИНТЕТИЧНОГО АЛМАЗУ ТИПУ Ib ОКТАЕДРИЧНОГО ГАБІТУСУ, ПІСЛЯ ХІМІКО-ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ, ВІД ЇХНЬОГО РОЗМІРУ - Цисар, Максим; Закора, Анатолій; Бабак, Антон; Івахненко, Сергій; Заневський, Олег; Ільницька, Галина; Закора, Євгенія (Технічні науки та технології, 2022)
У статті приділено увагу проблемі використання крупних монокристалів синтетичного алмазу типу Іb в буровому інструменті. Продемонстровано, що в результаті хіміко-термічної обробки на поверхні штучних монокристалів формуються мікрокристали у формі октаедрів та кубів. На відміну від класичного підходу, коли для виробництва бурового обладнання використовуються кристали IIb, нами представлені кристали Ib оскільки вони найближче до природного алмазу за фізико-механічними властивостями. Було показано, що кристали розміром 2000...2100 мкм мають більш високе значення статичної міцності, ніж кристали розміром 2200 мкм і більше