РЕГУЛЮВАННЯ СОРБЦІЙНОЇ ЗДАТНОСТІ КОМБІНОВАНИХ ВОЛОКНИСТИХ МАТЕРІАЛІВ, НАПОВНЕНИХ ГЛИНИСТИМИ МІНЕРАЛАМИ - Плаван, Вікторія; Тарасенко, Наталія; Дутчин, Тетяна; Будаш, Юрій (Технічні науки та технології, 2022)
Представлені результати визначення сорбційних властивостей зразків комбінованих волокнистих матеріалів, просочених дисперсіями водорозчинних полімерів різних типів і концентрацій, наповнених глинистими мінералами, по відношенню до барвника метиленового синього. Як волокнисту основу для композиційного матеріалу використали трикотажне полотно поверхневою щільністю 240 г/м2. Найвищу ступінь поглинання метиленового синього з розчину демонструють зразки трикотажного матеріалу, оброблені 3%-вими дисперсіями полівінілового спирту і крохмалю. Отримані матеріали можуть використовуватись як зміцнювальна основа волокнистих сорбентів для їх подальшого застосування при очищенні стічних вод легкої промисловості від барвників та іонів важких металів.