Розробка нового способу деформування злитків на основі кування профільованих заготовок - Марков, Олег; Хващинський, Антон; Мусорін, Антон; Маркова, Марина; Житніков , Роман (Технічні науки та технології, 2022)
Останніми роками кількість масивних поковок, виготовлених зі злитків, збільшується. Однак якість таких поковок не завжди відповідає вимогам замовника. Низька якість масивних поковок пояснюється низькою якістю вихідних зливків. Збільшення діаметра конусного уступу (d/D) призводить до зниження ступеня закриття дефекту. Високі конусні уступи збільшують рівень закриття дефектів. Було встановлено, що зменшення діаметра та збільшення висоти конусних уступів призводить до зниження опуклості в досліджуваному діапазоні розмірів заготовки. На першому етапі осадження формується подвійна бочка. Випуклість збільшується в разі зниження діаметра конусних торців. При подальшому осадженні подвійна бочка вирівнюється і бічна поверхня на останній стадії осадки набуває форми, близької до циліндричної. Відносні висота та діаметр конусних торців повинні становити 0,4…0,6 та 0,5…0,7 відповідно з погляду закриття осьових дефектів та рівномірного розподілу деформацій при осаджені. Отримані результати осадження у промислових умовах підтвердили встановлені технологічні рекомендації щодо форми та розмірів заготовок, які були отримані теоретичним моделюванням.