Організація асинхронної комутації трансформатора з урахуванням інерційності електромагнітних процесів - Кирик, Валерій; Халіков, Володимир; Жерносєков, Анатолій; Шатан, Олександр (Технічні науки та технології, 2022)
У роботі розглянуто алгебраїчні, графічні та імітаційно-візуальні аспекти аналізу процесів, що виникають при комутації силового трансформатора. Показано, що повторне увімкнення трансформатора може привести до суттєво більшого сплеску струму в первинній обмотці в порівнянні з першим увімкненням, а причиною цього явища є величина магнітного потоку на момент повторної комутації. Показано, що значення потоку та його зміна залежить від величини навантаження вторинної обмотки, а меншим значенням навантаження відповідають більші значення швидкості спаду магнітного потоку осердя трансформатора й навпаки. Рекомендовано такий алгоритм комутації трансформатора, при якому кожне його наступне увімкнення буде починатися з близького до нуля значення потоку магнітопроводу.