Вебкартографування якості ґрунтів у Львівській області - Согор, Андрій; Бридун, Андрій; Буга, Антон (Технічні науки та технології, 2022)
Головною метою цієї роботи є створення вебкарти якості ґрунтів у Львівській області. Створення вебкарти виконується в декілька етапів: підготовка та завантаження вихідних даних; вибір базової карти; завантаження шарів з вихідними даними; завантаження допоміжних шарів; збереження карти. Для виконання першого етапу, ми визначаємо місце розташування кожної точки відбору ґрунту, на якому фіксували фізико-хімічні характеристики ґрунту. Для визначення місця проб ґрунту використовуємо середовище «Google Maps». Після чого відображаємо координати точки в середовищі «Microsoft Office Excel». Для орієнтування на карті, було вибрано стовпці із таблиці, які відповідають за кожний вид даних: довгота, широта та інформація про фізико-хімічний склад ґрунту. Департамент екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації надає лише наближене розташування пунктів фіксації забруднення ґрунту, очевидно й координати проби ґрунту також будуть наближені до істинних значень. Для кращої візуалізації ми скористались функцією «Змінити стиль». З її допомогою можна обрати два стилі відображення символів: типи (Унікальні символи) та місце розташування (Одиничний символ). У нашому випадку, для відображення районів та об’єднаних територіальних громад (ОТГ) нами було підібрано стиль «Унікальні символи», в яких є можливості змін об’єктів: зміна кольору, форми, розміру, діапазону видимості, редагування прозорості. Значки на карті вибрані та відображені відповідно до тематики карти, побутові відходи та промислові відходи були відображені різними значками, щоб користувачі орієнтувались до якої категорії належить забруднення поверхні. Для кращої орієнтації на карті, було додано також інші шари: райони Львівської області та межі об’єднаних територіальних громад. Після компонування карти було використано функцію «Поділитись», за допомогою якої можна перенести карту у відкритий доступ для користувачів. Ця функція дає можливість вбудувати карту у вебсайт або створити власний вебдодаток. У результаті проведеного аналітичного контролю ґрунтів в межах санітарно-захисних зон та в місцях накопичення відходів підприємств Львівської області слід зазначити, що забруднювачами земельних ресурсів є в основному промислові відходи та накопичувачі побутових відходів (сміттєзвалища, мулові майданчики). Ми зібрали та систематизували геопросторові статистичні дані, що стосуються екологічного стану ґрунтів Львівщини. Здійснено вибір програмного забезпечення для розробки вебкарти забруднення ґрунтів. Підібрано шаблон аплікацій для розробки вебкарти за показниками 428 відборів проб ґрунтів у місцях їх забруднення промисловими підприємствами та сміттєзвалищами. Таким чином, було розроблено вебкарту забруднення ґрунтів Львівщини у програмному середовищі «ArcGIS Online». Враховуючи вище сказане, для створення вебкарти якості ґрунтів у Львівській області ми скористалися досить зручною та популярною платформою «ArcGIS Online». Для нашого випадку було розроблено Excel-таблиці: відборів проб ґрунтів у місцях їх забруднення промисловими підприємствами та сміттєзвалищами, наданих відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Львівській області; аналізів на вміст рухомих форм солей важких металів у ґрунтових пробах; спостережень за якістю ґрунтів сільськогосподарського призначення у Львівській області.