Дослідження впливу підвищеної температури на дисипативні властивості односпрямованого вуглепластику - Деркач, Олег; Кобзар, Валерій (Технічні науки та технології, 2023)
Представлено метод експериментального визначення дисипативних властивостей конструкційних матеріалів, який реалізовано за допомогою установки Д-6, коливальна система якої являє собою замкнений контур, у якому за умови чистого згину зразка матеріалу розсіюється енергія його коливань. За результатом проведеного комплексу експериментальних досліджень методом затухаючих коливань встановлено залежності логарифмічного декремента коливань (ЛДК) односпрямованого вуглепластику від деформації у діапазоні (2…12)∙10–4 для температури від 300 до 423 К. Для інтегральної характеристики структурної цілісності зразка матеріалу запропоновано параметр, який визначено за приростом ЛДК до деформації.