Оцінка особливостей багатовимірних випадкових процесів на основі їхніх візуальних образів - Полярус, Олександр; Чепусенко, Євгеній; Бабаєва, Аліна (Технічні науки та технології, 2023)
Проведено аналіз можливостей візуального контролю багатовимірних випадкових процесів, реалізації яких обробляються у вимірювальних інформаційних системах на технічно складних об’єктах. Уперше запропоновано метод візуального виявлення стрибків параметрів реалізацій одного чи декількох випадкових процесів. Корисність методу продемонстрована на прикладі обробки багатовимірних експериментальних даних, яким ставилися у відповідність узагальнені візуальні образи. Функціонування цього методу перевірена також для крайніх випадків оброблення білого шуму й детермінованого процесу.