Розробка та дослідження газотермічних покриттів підшипників ковзання - Пилипенко, Олександр; Ночвай, Володимир; Симон, Роман; Храбан, Давид; Погорильчук, Володимир (Технічні науки та технології, 2023)
Наведено наявні в різних літературних джерелах рекомендації для вибору методів та матеріалів для отримання антифрикційних покриттів деталей машин. Приведено розроблений технологічний процес отримання антифрикційних покриттів методом газополуменевого напилення з використанням порошків марок БрКМц3-5, БрА10 та БрАЖ10-1,5. Встановлено, що зносостійкість покриттів з БрАЖ10-1,5, БрА10, БрКМц3-5 в порівнянні із зносостійкістю базових матеріалів збільшилась в 3…4 рази, у 2 рази та в 1,5 раза відповідно. Ваговий знос зразків із покриттями БрАЖ10-1,5, БрА10, БрКМц3-5 менший, ніж ваговий знос зразків зі сталі 20Х без покриттів.