Вихідні передумови розробки технології точіння наплавлених деталей - Клименко, Сергій; Клименко, Сергій; Копєйкіна, Марина; Манохін, Андрій; Полонський, Леонід (Технічні науки та технології, 2023)
Визначено вихідні передумови розробки технології точіння наплавлених деталей, які включають розрахунок припусків та граничних розмірів виробу відповідно до технологічних переходів і товщини наплавленого покриття. Наведений підхід до встановлення глибини різання, яка забезпечує наявність у шарі покриття на обробленій деталі найкращих і найбільш сталих властивостей, що надає виробу кращі експлуатаційні показники, зокрема більшу зносостійкість. У загальному вигляді середня глибина різання може бути визначена за допомогою кривої відносної опорної поверхні профілю покриття, а з урахуванням методу Херста змінну частину глибини різання під час оброблення покриттів може бути визначено через фрактальну розмірність профілю їхньої поверхні. Розглянуто деякі підходи до визначення швидкості різання, які базуються на вимогах забезпечення якості шару наплавленого покриття і стійкості різального інструменту, та геометричних параметрів інструменту з урахуванням властивостей оброблюваного матеріалу.