Підвищення надійності роботи механізмів металургічного устаткування з використання ресурсзберігаючої технології СВС - Середа, Борис; Кругляк, Ірина; Середа, Дмитро (Технічні науки та технології, 2023)
Під час проведеного дослідження було детально проаналізовано застосування передових ресурсозберігаючих технологій у галузі машинобудування, сфокусованих на оптимізації металургійного виробництва. Основний акцент було зроблено на дослідження комплексних насичувальних середовищ, запропонованих як засіб для підвищення надійності функціонування механічного обладнання. Представляючи інноваційний підхід, дослідження пропонує доцільне застосування методів поверхневого зміцнення деталей машин з використанням сучасних технологій за температурних умов, що динамічно змінюються, характерних для металургійних процесів. Статистичні дані та результати експериментів підтверджують ефективність запропонованих технологічних рішень, а також дозволяють виявити оптимальні параметри та умови їх застосування. Ґрунтуючись на проведених дослідженнях, можна стверджувати, що використання ресурсозберігаючих технологій у металургійній галузі сприяє істотному зниженню енергетичних витрат і скороченню часу виробничих процесів. Крім оптимізації виробничих процесів, ресурсозберігаючі технології також роблять істотний внесок у поліпшення економічної ефективності підприємств. Скорочення витрат на енергію і підвищення надійності обладнання дає змогу знижувати експлуатаційні витрати і покращувати загальну рентабельність діяльності.. Багатокомпонентні силіційовані шари були отримані в режимі горіння для зміцнення натискного механізму прокатного стану. Цей режим дозволяє швидко сформувати покриття, без істотної зміни мікроструктури металів. Процес випалювання триває 5-10 хвилин і дозволяє досягти підвищення експлуатаційних властивостей в 2-2,7 рази на шестернях обтискних механізмів блюмінгів стану 1300. Витрата електричної і теплової енергії знижу- ється в 8-10 рази за рахунок того, що суміш нагрівається хвилею горіння при хіміко-термічній обробці з використанням комплексних насичуючих середовищ в умовах СВС.