Нестаціонарна реакція циліндричної оболонки з пружним шаром на дію рухомого радіального навантаження - Манжос, Олексій; Пожуєв, Андрій; Міхайлуца, Олена (Технічні науки та технології, 2023)
Для нескінченно довгої циліндричної оболонки з м’яким невагомим пружним шаром розглянуто перехідні процеси, що виникають у момент прикладання навантаження та в наступні безпосередньо після цього моменту проміжки часу. Досліджено випадки руху радіального осесиметричного навантаження як із постійною, так і зі змінною швидкістю. Для аналізу несталих процесів запропоновано алгоритм, що ґрунтується на застосуванні інтегрального перетворення Фур’є за осьовою координатою. Для інтегрування в просторі зображень перетворених диференціальних рівнянь руху оболонки використано чисельний метод Рунге-Кутта. Розглянуто випадки руху навантаження з різною за величиною швидкістю, а також отримано результати для рівносповільненого руху хвилі тиску.