Метод адаптивного вибору розміру діаграм станів турбокодів у системах 5G та IoT - Сокоринська, Наталія; Постернак, Юрій; Зайцева, Лілія; Руденок, Олександр (Технічні науки та технології, 2023)
У статті запропоновано метод оптимізації роботи кодера/декодера турбокоду в системах 5G та IoT за рахунок адаптивного вибору розміру діаграм станів з використанням запропонованого показника невизначеності декодування. Роз-глянуто принципи формування діаграм станів кодера та декодера турбокоду, з’ясовано невизначеність декодування даних. Використовуючи апріорні та апостерірні дані декодера турбокоду запропоновано алгоритм зміни діаграми станів ко-дера/декодера турбокоду. На відміну від відомих результатів, залежно від відношення сигнал-шум у каналі та значень нор-малізованої кількості змін знаку апостеріорно-апріорних логарифмічних відносин функцій правдоподібності про передані біти даних декодера турбокоду здійснюється адаптивний вибір розміру діаграми станів кодера/декодера ТК. Аналіз моде-лювання показує, що для забезпечення заданих показників достовірності інформації метод здійснює вибір раціонального розміру діаграми станів кодера/декодера ТК, що підтверджено порівнянням з іншими результатами моделювання.