Компоненти системи автоматичного виявлення зони інтересу на зображеннях, отриманих з БПЛА - Войтенко, Володимир; Олофсон, Бьорн; Солодчук, Максим; Денисов, Юрій (Технічні науки та технології, 2023)
Швидкість обробки відеоінформації, отриманої з БПЛА під час пошуково-рятувальних, моніторингових і розві-дувальних місій, є параметром, який визначає успішність виконання завдання. Щоб зменшити навантаження на опе-ратора БПЛА, безпосередньо на борту здійснюється автоматичне виявлення того фрагмента вихідного зображення поверхні, на якому може бути розташований об’єкт інтересу. Результатом роботи такої автоматичної системи є формування номера зони інтересу, генерація керуючих сигналів і відповідне позиціонування додаткової відеокамери з вузьким полем огляду (спот-камери). Остаточне рішення про виявлення об'єкта інтересу та його класифікацію здій-снює оператор на підставі відеозображення з спот-камери. Для вирішення зазначеної проблеми у статті обґрунтовано вибір компонентів програмно-апаратного комплексу, який безпосередньо на борту автоматично забезпечує орієнтацію спот-камери у потрібному напрямку. Оцінено допустимі витрати часу для системи автоматичного визначення зони інтересу в залежності від кута нахилу основної камери та висоти польоту БПЛА. Показано, що для вирішення основної задачі потрібне створення бо-ртового детектора об’єктів з часом виявлення зони інтересу порядку одиниць секунд. Для цього можуть бути застосо-вані комбіновані методи, які використовують як властивості об’єктів, що визначаються текстурними характеристи-ками всередині зображення, так і класифікатор, налаштований за допомогою алгоритму машинного навчання. Охарактеризовано набори даних для бортового виявлення об’єктів на зображеннях БПЛА, і показано, що жоден із доступних вільно сьогодні не відповідає потрібним вхідним параметрам і не містить достатньої кількості реле-вантних зображень. Запропоновані можливі шляхи вирішення даної проблеми. Для виконання експериментальних досліджень наведені програмно-апаратні рішення, які потенційно можуть бути використані для вирішення всього комплексу завдань, включаючи обробку зображень і керування електродвигу-нами позиціонування спот-камери безпосередньо на борту БПЛА в умовах численних обмежень.