Аналіз відомих методик пошуку оптимальних рішень відновлення пошкоджених будівель - Менейлюк, Олександр; Руссий, Віктор (Технічні науки та технології, 2023)
Десятки тисяч будівель та споруд на території України пошкоджено внаслідок ведення воєнних дій та постій-них терористичних атак. Відновлення будівель є трудомістким та витратним процесом і потребує вирішення цілого ланцюгу організаційно-технологічних та інших питань. Процес відновлення супроводжується обмеженістю наявних фінансових, матеріально-технічних та інших ресурсів. Тому аналіз сучасних методик пошуку ефективних рішень з відновлення є актуальним. У статті виконано аналіз відомих методик, які використовуються для пошуку оптимальних рішень відновлення будівель. А саме: вибору найбільш ефективних конструктивно-технологічних рішень та визначенню оптимальних зна-чень організаційно-економічних показників відновлення. Проведений аналіз дозволи визначити, що розглянуту методику багатокритеріального аналізу можливо викори-стати для вибору найбільш ефективних конструктивно-технологічних рішень відновлення цегляних стін. За допомо-гою методики експериментально-статистичного моделювання можливо визначити оптимальні значення організа-ційно-економічних показників відновлення пошкоджених будівель при накладенні діючих обмежень.