Порівняння та оцінка точності методів визначення площ земельних ділянок - Фис, Михайло; Губар, Юрій; Бридун, Андрій; Согор, Андрій (Технічні науки та технології, 2023)
Актуальність дослідження полягає в тому, що загальна площа значних територій може визначатись як проста сума горизонтальних площ, проте більш практичним є їх визначення за допомогою аерознімальних засобів (літаків, без-пілотних літальних апаратів, дронів тощо). Очевидно, що застосування для визначення площ різних методів не дозво-лить досягнути їх однакової точності, тому що ці методи по різному описують земельні ділянки. Навіть врахування рельєфу у вигляді середнього рівня місцевості лише частково враховує її особливості. У зв’язку з цим і виникає необхід-ність дослідження похибки визначення площ різними методами, адже різниця їх значень дає різні оцінки значень площ дають різні суми грошових надходжень. Це в свою чергу створює конфлікт інтересів, що може породжувати собою судові суперечки, що на нашу думку формує актуальність статті. Здійснено дослідження методів обчислення площ зе-мельних ділянок: безпосередньо на фізичній поверхні еліпсоїда; горизонтальної проекції земельної ділянки та фізичної поверхні земельних ділянок. Шляхом практичної реалізації підтверджено викладені теоретичні дослідження. Виконані розрахунки доводять, що результати обчислення фізичних площ поверхні земельних ділянок із використанням різних си-стем координат практично не відрізняються. Однак, розходження між результатами, отриманими шляхом розбиття земельної ділянки на трикутники і результатами обчислення площ фізичних поверхонь за координати вершин досягають величини приблизно 1%. Причина цих розходжень полягає у тому, що всі вершини багатокутника лежать в одній пло-щині, а під час розбиття цього багатокутника (земельної ділянки) на трикутники враховується різний нахил земної поверхні у різних місцях земельної ділянки. Обчислення площ об’єктів нерухомості потрібно виконувати паралельно із оцінкою точності одержаних результатів. Оцінка точності характеризується достовірністю інформації про площі, а також слугує прийняттю вірних рішень про зміни первісних даних при повторних визначеннях площ. Розглядаючи площу ділянки, розрізняють наступні варіанти: площа земельної поверхні з урахуванням рельєфу, площа горизонтальної проек-ції ділянки, площа проекції ділянки на поверхні земного еліпсоїда і площа зображення ділянки на площині картографічної проекції (проекція Гауса-Крюгера). Вибір варіанту залежить від поставленого завдання. Під час роботи з картами і планами одержують площу зображення ділянки в проекції карти, яку прийнято називати геодезичною площею. Якщо при цьому осьовий меридіан проходить біля ділянки і за поверхню відносності прийнято середній рівень території, зна-чення геодезичної площі і горизонтальної проекції площі практично не відрізняються. В інших випадках важливим є знання площі всієї фізичної поверхні земельної ділянки. Метою роботи є виконання порівняльного аналізу методів визна-чення площ земельних ділянок для вибору найоптимальнішого методу для цільового практичного використання у різних галузях господарства. У роботі доведено, що під час здійснення процедури купівлі-продажу земельних ділянок на її рин-кову вартість впливає мета придбання земельних ділянок: в одному випадку важливі горизонтальні розміри земельних ділянок; в інших – розміри площ фізичних поверхонь. Так, у сільському господарстві горизонтальна площа визначає кіль-кість прямовисно стоячих рослин, а величина площі фізичної поверхні землі впливає на обсяг робіт щодо її обробітку і тому у землевпорядкуванні, кадастрі та оцінці нерухомості доцільно використовувати саме площі горизонтальної про-екції та фізичної поверхні земельної ділянки.