Механізм структуроутворення спученого шару пінококсу при впливі мінеральних речовин - Цапко, Юрій; Бондаренко, Ольга; Цапко, Олексій; Горбачова, Олександра; Мазурчук, Сергій (Технічні науки та технології, 2023)
Експериментальними дослідженнями встановлено вплив наповнювачів на роботу вогнезахисного покриття, пара-метри його спучення під дією температури й пригнічення, що дозволяє змінювати цей процес. У результаті термічної дії встановлено вплив наповнювачів на коефіцієнт спучування покриття на основі неорганічних та органічних речовин. Доведено, що він полягає у виникненні на поверхні матеріалу шару, який протидіє нагріванню до критичної температури та розкладанню матеріалу. Проведеними дослідженнями показано, що включення оксиду титану й гідроксиду алюмінію в кількості 5 % забезпечує досягнення найбільшого значення коефіцієнта спучення – до 47, який у 1,11 раза більше за значення коефіцієнта спучення при введенні оксиду титану, гідроксиду алюмінію та тальку в кількості 3,3 %, в 1,12 раза більше за значення коефіцієнта спучення при введенні оксиду титану й тальку в кількості 5%, а також в 1,08 раза більше за значення коефіцієнта спучення при введенні гідроксиду алюмінію та тальку в кількості 5 %. Виявлено вплив наповнювачів при дії високотемпературного теплового потоку на зміну процесу спучення вогнезахисного покриття та показано механізм кінетики дії наповнювачів, який характеризується зниженням швидкості та втрати маси. Підви-щення стійкості вогнезахисту будівельних конструкцій забезпечується введенням наповнювачів при 700 ºС, що призво-дить до утворення тугоплавких композицій, які запобігають вигоранню утвореного пінококсу.