Оптимізований адаптивний метод балансування навантаження в мережах SDN на основі ANT COLONY OPTIMIZATION - Щур, Вадим; Кулаков, Юрій (Технічні науки та технології, 2023)
У сучасних програмно-визначених мережах (SDN) забезпечення ефективного балансування навантаження є клю-човим завданням для оптимального використання ресурсів та забезпечення стабільної якості обслуговування. Для досягнення цих цілей у цій статті ми пропонуємо покращений метод балансування навантаження для мереж SDN, заснований на мурашиному алгоритмі з динамічним налаштуванням параметрів. Запропонований метод демонструє високу ефективність в умовах змінної динаміки мережі та різноманітного навантаження на вузли. Його основною перевагою є здатність адаптуватися до мінливих умов навантаження і трафіку в режимі реального часу. Алгоритм безперервно аналізує навантаження на вузли і динамічно коригує вагові коефіцієнти для забезпечення оптимального розподілу трафіку. Запропонований метод виділяється своєю здатністю ефективно підтримувати баланс навантаження при різноманітних викликах і навантаженнях, що робить його потужним інструментом забезпечення надійності і про-дуктивності в мережах SDN.