Технологія кексів з додаванням калини звичайної (Viburnum opulus L.) та гарбуза звичайного (Cucurbita pepo L.) - Ющенко, Наталія; Буяльська, Наталія; Челябієва, Вікторія; Березкина, Наталія (Технічні науки та технології, 2023)
Розроблено технологію кексів з додаванням пюре з плодів калини звичайної (Viburnum opulus L.) та подрібненого насіння гарбуза звичайного (Cucurbita pepo L.). За основу взято рецептуру кексу «Столичний». Проведено аналіз органолептичних показників, вмісту мінеральних речовин (Ca, Cu, Fe, Mg, P) та енергетичної цінності кексів з додаванням 5 %, 10 % та 15 % зазначених інгредієнтів із нетрадиційної рослинної сировини. Встановлено, що внесення в рецептурну суміш пюре калини звичайної та насіння гарбуза звичайного в кількості 10 % призводить до найкращих органолептичних характеристик кексів, знижує їх загальну калорійність, покращує мінеральний склад.