Вплив складу електроліту та природи розчинника на фізико-механічні властивості гальванічних покриттів на основі нікелю - Забалуєв, Андрій; Ущаповський, Дмитро; Васильєв, Георгій; Лінючева, Ольга; Воробйова, Вікторія (Технічні науки та технології, 2023)
Стаття присвячена дослідженню впливу введення легуючого компонента - вольфраму, складу електроліту та природи розчинника на фізико-механічні властивості гальванічних покриттів на основі нікелю. SEM-дослідження морфології покриттів на основі нікелю показали, що з водних електролітів осаджуються більш дрібнокристалічні покриття ніж з неводних електролітів на основі низькотемпературних евтектичних розчинників (НЕР). Для покрит-тів зі сплаву нікель-вольфрам, з вмістом вольфраму 14,6 мас.%, електроосаджених з водного цитратного електро-літу та нікелевих покриттів осаджених з електроліту на основі НЕР мікротвердість зростає у два рази, а модуль Юнга зростає на 10…20 ГПа у порівнянні з відповідними характеристиками для гальванічних нікелевих покриттів осаджених з електроліту Уотса. На основі методів повторного багаторазового дряпання та безперервного вдавлю-вання та сканування індентором Берковича встановлено, що відповідні покриття також володіють підвищеною зно-состійкістю з огляду на найменші осциляційні значення сили тертя та ширину канавок впровадження індентора.