Удосконалення методів визначення впливу електричних розрядів на деградацію турбінних олив - Зайцев, Сергій (Технічні науки та технології, 2023)
Стаття є публікацією науково-методичного характеру. Наведено результати удосконалення методів визна-чення впливу електричних розрядів на деградацію сучасних мінеральної турбінної оливи «Тп-22 (марка 1)» та синтетичної вогнестійкої турбінної оливи «Fyrquel®L» в залежності від вмісту в них води. Розроблено принципову схему установки для дослідження впливу імпульсного електричного струму високої напруги на деградацію мінеральних та синтетичних вогнестійких турбінних олив. Досліджено: характер залежності електричної пробивної напруги для цих турбінних олив від вмісту в них вологи в інтервалі температур t =20–100°С; характер залежності показника «тангенс кута діелектричних втрат» для турбінної оливи «Тп-22 (марка 1)» від вмісту в ній мурашиної кислоти при температурі t=20°С; вплив імпульсної електричної напруги на деградацію цих турбінних олив в залежності від вмісту в них води і з утворюванням в них розчинених газів С2Н6, С2Н4, С2Н2, СН4, Н2, СО, СО2. Вперше досліджено наявність у відповідних турбінних оливахпроцесу їх деградації під дією імпульсних електричних розрядів з утворенням газоподібних H2S, PH3, SO2. Отримані результати досліджень дозволяють визначення вплив електричних розрядів на деградацію турбінні оливи для подальшого діагностування їх стану та розробляти заходи для недопущення такої деградації або зниження її впливу на якість турбінних олив у процесі їх експлуатації в оливонаповненому тепломеханічному обладнанні електростанцій.