Перспективи застосування свердел із дискретно модифікова- ними робочими поверхнями для забезпечення якості отворів у деталях із волокнистих полімерних композиційних матеріалів - Петров, Олександр; Корбут, Євген (Технічні науки та технології, 2024)
Питання використання різального інструменту з модифікованими робочими поверхнями у вигляді дискретних ділянок для обробки деталей із волокнистих полімерних композиційних матеріалів (ВПКМ) на сьогодні недостатньо вивчене. Одним з основних параметрів, що впливає на якість обробленої поверхні деталі з ВПКМ являється температура, що виникає в зоні різання. За даними наукових досліджень одним зі шляхів підвищення якості обробки різанням є зменшення часу контакту різальної кромки з оброблюваним матеріалом ВПКМ. Запропонована в роботі концепція, що при використанні різального інструменту з модифікованими робочим поверхнями у вигляді дискретних ділянок з регулярно розташованими на них глобулами, що являють собою різальні елементи, за рахунок дискретизації робочої поверхні процес являється переривчастим різанням, тобто час контакту різальної кромки з поверхнею ВПКМ зменшується, що в свою чергу дозволяє підвищити якість обробленої поверхні виробу. Для підтвердження цієї гіпотези проведено відповідні експерименти, результати яких показали зменшення товщини дефектного шару в порівняні з рекомендованим для використання інструментом.