Вплив вмісту графіту на експлуатаційні характеристики графітопластів на основі фенілону - Набережна, Ольга; Губарєв, Сергій (Технічні науки та технології, 2024)
У роботі представлені результати досліджень графітопластів на основі ароматичного поліаміду фенілон С-2. Такі композиції були отримані методом компресійного пресування з різним вмістом графіту від 10 до 60 мас%. в полімерному в’яжучому. Основним напрямом дослідження було визначення термічного коефіцієнта лінійного розширення та визначення термостійкості за допомогою методу термогравіметричного аналізу (ТГА), а також визначення механізмів та кінетичних параметрів з використанням методу Коатса-Редферна. Встановлено, що введення 30...60 мас. % графіту в полімерну матрицю підвищує термостійкість графітопластів у 1,02...1,22 раза в порівнянні з фенілоном. Термічний коефіцієнт лінійного розширення зі збільшенням концентрації графіту в полімерній матриці поліпшується на 45-48 % у разі підвищення температури від 423 до 523 К. Порівняльний аналіз фізико-механічних властивостей отриманих графітопластів на основі фенілону з наявним аналогом показав, що отримані матеріали на основі фенілону з концентрацією наповнювача 10-20 мас.% переважають відомий конструкційний антегміт за міцністю в 1,14–1,48; ударною в’язкістю 2–5,2; твердістю 1,03–1,3 разів, при одночасному зниженні питомої ваги до 25 %.