Сучасні методи та інструмент для підвищення ефективності шліфування - Кальченко, Володимир; Венжега, Володимир; Пасов, Геннадій; Кологойда, Антоніна; Завертанний, Богдан; Кужельний, Ярослав (Технічні науки та технології, 2024)
У роботі проаналізовано основні фактори, що впливають на точність розмірів, відхилень форми і розташування, шорсткість поверхонь, прихованих дефектів, продуктивність процесу при проведенні абразивної обробки широкої номенклатури виробів із високоточними циліндричними, конічними, торцевими, сферичними, торовими, гвинтовими і криволінійними поверхнями. На основі проведеного аналізу пропонується разом із використанням традиційних методів абразивної обробки в кожному конкретному випадку в залежності від вимог по точності, серійності виробництва, використовуваного обладнання та інструменту застосовувати сучасні методи, обладнання, інструмент та матеріали, такі як суперабразивні матеріали, інноваційні шліфувальні круги, системи шліфування з охолодженням рідким азотом, мінімальним змащенням (MQL), високошвидкісне шліфування (HSG), використання СNС-систем. Стаття є публікацією оглядово-інформаційного характеру.