Комп’ютерна модель виявлення металевих предметів за допомогою металошукача індуктивного типу - Красножон, Олексій; Красножон, Андрій; Димерець, Андрій; Сигута, Артем (Технічні науки та технології, 2024)
Відомо, що на сьогодні задача пошуку металевих об’єктів, що знаходяться в землі або приховані за іншими перешкодами, вирішується за допомогою металошукачів або металодетекторів. Тривалий досвід їх експлуатації призвів до появи різноманітних видів і класів металошукачів, які відрізняються як самими параметрами, так і кількістю котушок та їх геометричними формами. Метою написання цієї статті є побудова комп’ютерної моделі виявлення металевих об’єктів за допомогою найпоширенішого типу металодетекторів: одноконтурних резонансних індукційного типу. Як датчики виявлення об’єктів використовується система котушок індуктивності типу Double D. У статті описано процес створення моделі та її налаштування засобами середовища COMSOL Multiphysics. У результаті застосування моделі було отримано залежності напруги, що наводиться в прийомній котушці системи, при переміщенні алюмінієвого об’єкта вздовж горизонтальної і вертикальної вісей системи, а також від діаметра і товщини самого об’єкта, який має циліндричну форму. Наведено залежність напруги, що наводиться у прийомній котушці та різниці фаз між струмами котушок від питомої електричної провідності об’єкта-мішені. На основі отриманих залежностей було проведено оцінювання потенційної можливості гарантованого детектування алюмінієвого об’єкту системою котушок, а також надано пояснення щодо обмежень, які виникають. Зроблено висновки стосовно можливих шляхів застосування отриманої математичної моделі, а також переваг, отриманих від її застосування.