Клептографія у контексті захисту інформації. Класифікація клептографічних атак - Полевод, Олександр (Технічні науки та технології, 2024)
Стаття досліджує клептографію як наукову дисципліну, що виходить за межі криптографії та охоплює ширший спектр загроз інформаційної безпеки. Автор аналізує сучасні клептографічні атаки, які використовують приховані канали для витоку даних, зокрема через апаратні та програмні вразливості, а також побічні канали, такі як енергоспоживання і таймінги. Пропонується класифікація цих атак і підкреслюється необхідність комплексного підходу до їх виявлення та нейтралізації, що включає криптоаналіз, інженерію та фізичний аналіз систем.